Finestra Finstral Aluminium Ramen Nieuwbouw Renovatie

Steeds vaker merken we bij Finestra dat klanten hun EPC-verslag meesturen bij offerteaanvragen voor nieuwe ramen en deuren. Dit is geen verrassing, aangezien de energieprestatie van een woning een cruciale factor is geworden in renovatieprojecten.

Sinds 1 januari 2023 zijn nieuwe eigenaars van woningen met een energielabel E of F zelfs verplicht om binnen vijf jaar hun woning te renoveren naar label D of beter. Voor veel eigenaars is het vernieuwen van ramen en deuren een logische en belangrijke stap in dit renovatieproces.

In dit blogartikel gaan we dieper in op hoe de keuze voor nieuwe ramen en deuren invloed kan hebben op uw EPC-score en waarom dit een slimme investering is voor de toekomst van uw woning.

Wat is de EPC-score en waarom is het belangrijk?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft een score aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de EPC-score, hoe energie-efficiënter de woning. Een hoge EPC-score wijst op een woning met veel energieverlies, wat leidt tot hogere energiekosten en een minder duurzame woning.

Sinds 2023 is het verplicht voor nieuwe eigenaars van woningen met een label E of F om deze te renoveren naar label D of beter binnen vijf jaar.

Ramen en deuren spelen hierbij een grote rol, omdat ze vaak een belangrijke bron van energieverlies vormen. Verouderde ramen met enkel glas, slecht geïsoleerde profielen en deuren die niet goed afsluiten, kunnen de energie-efficiëntie van een woning sterk verminderen.

Epc

Hoe nieuwe ramen en deuren uw EPC-score verbeteren

Betere isolatie door lage U-waarden

Een van de belangrijkste aspecten van ramen en deuren die invloed hebben op de EPC-score is de U-waarde, die de mate van warmteverlies door het materiaal aangeeft. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Finstral ramen zijn voorzien van dubbel of driedubbel glas en hebben verbeterde isolatie dankzij materialen zoals PVC en aluminium. Hierdoor wordt het warmteverlies aanzienlijk beperkt.

In het EPC-verslag is de U-waarde een belangrijke factor. Ramen en deuren met lage U-waarden zorgen voor betere isolatie, wat leidt tot minder warmteverlies en lagere energiekosten.

Geavanceerde beglazing voor energie-efficiëntie

De keuze voor dubbel of driedubbel glas heeft ook een directe invloed op de EPC-score. In 90% van de gevallen volstaat dubbel glas, maar voor ruimtes met veel glas, zoals schuiframen, is het gebruik van driedubbel glas vaak de beste keuze. Dit verhoogt de thermische isolatie en draagt bij aan een lagere EPC-score, wat essentieel is voor het behalen van een beter energielabel.

Hoewel driedubbel glas niet altijd nodig is, biedt het een hogere warmte-isolatie, vooral bij grotere glaspartijen, en kan het helpen om toekomstige energie-uitdagingen te voorkomen, zoals bij de renovatie van appartementen.

Duurzaamheid en materiaalkeuze

De materialen die worden gebruikt in ramen en deuren hebben ook invloed op de energieprestatie van de woning. Aluminium en PVC ramen, zoals die van Finstral, staan bekend om hun duurzaamheid en hoge isolatiewaarden. Deze materialen zijn bestand tegen weersinvloeden en vereisen weinig onderhoud, wat zorgt voor een lange levensduur en blijvende energieprestaties.

Door te kiezen voor moderne, energie-efficiënte materialen, kunt u niet alleen uw EPC-score verbeteren, maar ook bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk en lagere energiekosten op de lange termijn.

Ventilatie en luchtdichtheid

Een andere belangrijke factor in het EPC-verslag is de luchtdichtheid van een woning. Ramen en deuren die niet goed afsluiten, kunnen leiden tot luchtlekken, waardoor warmte uit de woning ontsnapt.

Bij Finestra besteden we veel aandacht aan de luchtdichtheid van onze ramen en deuren. Door te investeren in ramen en deuren met hoogwaardige afdichtingen, voorkomt u luchtlekken en verbetert u de ventilatie prestaties van uw woning.

Het belang van ramen en deuren in het renovatieproces

Nu de renovatieverplichting van kracht is, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe de vervanging van ramen en deuren een grote bijdrage kan leveren aan het behalen van een beter energielabel.

In veel gevallen zijn ramen en deuren een van de grootste bronnen van energieverlies. Door te kiezen voor hoogwaardige oplossingen zoals die van Finestra, kunt u de energieprestatie van uw woning aanzienlijk verbeteren en voldoen aan de renovatie vereisten binnen de gestelde termijn.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies en ontdek hoe wij u kunnen helpen om uw woning energiezuiniger te maken!